De basisverzekering zal in principe vrijwel alles vergoeden wat je nodig hebt. Maar wanneer je vaak gebruik maakt van zorg die niet vergoed wordt door je basisverzekering? Dan is het handig om eens te gaan kijken naar de aanvullende verzekeringen. De kosten van tandartsen en fysiotherapeuten zijn bijvoorbeeld goede redenen om verder te kijken.

Voor een tandarts betaal je per bezoek toch al snel € 25,- per keer en dat is als je niets hebt. Een aanvullende tandartsverzekering kan je al aanschaffen vanaf € 10,- per maand (wat op € 120 op jaarbasis uit zou komen). Heb je dus een goed gebit en voldoende aan twee keer een controle? Dan is het wellicht zonde om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten – heb je echter een probleemgebit? Dan is het verstandig om wel een aanvullende verzekering af te sluiten.

Medische acceptatie

Voor de aanvullende verzekeringen mogen de zorgverzekeraars je weigeren, wanneer je dus een verzekering wilt afsluiten met een hoge dekking, kan het heel erg goed zijn dat ze eerst willen weten waarom je die hoge dekking nodig hebt. Als je dus goede aanvullende verzekeringen hebt, doe dan eerst onderzoek naar je mogelijkheden bij een andere verzekeraar, want de kans dat je bij je huidige verzekeraar na het opzeggen ook geweigerd wordt, is natuurlijk altijd aanwezig…

Aanvullende verzekering voor de tandarts

Voor volwassenen wordt er in het basispakket nog maar weinig vergoed voor de tandarts. Sterker nog, wanneer je een geestelijke- of lichamelijk aandoening hebt heb je meer kans op vergoedingen, daarnaast worden ook ernstige stoornissen en afwijkingen wel vergoed. Een aanvullende verzekering kan bijzonder handig zijn mocht je kosten verwachten die je zelf niet gaat kunnen betalen.

Aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Fysiotherapie wordt vanuit de basisverzekering enkel vergoed wanneer je een chronische aandoening hebt. Wanneer je die niet hebt, maar wel naar een fysiotherapeut wilt, dan moet je dit of zelf betalen of een aanvullende verzekering afsluiten.

Aanvullende verzekering voor brillen en lenzen

Slecht zien is niet voordelig, en hoewel dit erg leuk klinkt, is het vaak in realiteit iets wat je veel geld kost en weinig oplevert. Want in veel gevallen betaal je meer premie dan je vergoeding krijgt. Neem dit goed door, om te zien of dit interessant is alvorens je overgaat tot een aanvullende verzekering voor brillen en of lenzen.

Aanvullende verzekering met betrekking op een zwangerschap en geboorte

Verwacht je een kindje, wil je zwanger worden? Dan is het een goed idee om hier rekening mee te gehouden bij het kiezen van een zorgverzekering. Hoewel de basisverzekering best veel vergoed, zijn er nog een heel aantal dingen waar je rekening mee dient te houden; wil je bevallen in het ziekenhuis zonder dat hier medische noodzaak voor is? Dan moet je dat in veel gevallen zelf betalen – tenzij je hier de juiste aanvullende verzekering voor afsluit.

Aanvullende verzekeringen apart afsluiten

Hoewel het iets is wat lastig kan zijn, en niet graag gezien wordt door zorgverzekeraars, is het wel mogelijk om je basisverzekering bij partij A af te sluiten en je aanvullende verzekeringen bij partij B. Vaak wordt er een toeslag berekend op een losse aanvullende verzekering – goed om in de gaten te houden.

Wat moet ik nog meer weten?

Er zijn speciale vergoedingen, wanneer je bijvoorbeeld extra zorg wilt in het ziekenhuis – denk hierbij aan een privé kamer in het ziekenhuis, dan kan je je aanvullend verzekeren voor luxeverpleging, dit is echter niet mogelijk bij alle verzekeraars.

Preventief medisch onderzoek, dit is iets wat niet vanuit het basispakket wordt vergoed, maar je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren.