Wanneer je 18 jaar of ouder bent, en binnen Nederland werkt of woont, ben je verplicht om een basisverzekering te hebben. Deze zorgt ervoor dat de meest standaard zorg gedekt is. Denk hierbij aan een bezoek aan de huisarts, maar ook het ziekenhuis of de apotheek. Je kunt je daarnaast vrijwillig extra verzekeren middels aanvullende verzekeringen, om dingen te dekken die niet door de basisverzekering gedekt worden.

Het is niet verplicht om aanvullende zorg te verzekeren, maar het kan wel verstandig zijn. Het is daarom belangrijk om ieder jaar opnieuw na te gaan of de zorg die je extra wilt hebben nog noodzakelijk is. Wanneer je een deel van je aanvullende pakket niet gebruikt, kan het lonen om een ander aanvullend pakket uit te zoeken.

Vind je het lastig om te bedenken welke zorg je mogelijk nodig zou kunnen hebben?

Het begint allemaal met de vraag; welke zorg ga ik volgend jaar nodig hebben? En nu kunnen we geen van allen in de toekomst kijken. Maar er zijn altijd dingen die wel in het voren aan te zien komen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken;

  • een kind welke een beugel nodig heeft
  • Een hardnekkige (sport) blessure, waarbij fysiotherapie nodig kan zijn
  • Behoefte om met een professional te praten over dingen

Ga na wat er van deze dingen door het basispakket vergoed wordt, en ga nadenken wat er van de andere dingen over blijft om eventueel extra te verzekeren.